Nieuws

De Snelste oplossing voor alles wat mis gaat

“Maar ik wil niet op dit punt in mijn leven zijn!” “ïk wil dit probleem niet” is wat ik vaak in mijn Bmindful praktijk hoor. En dan kan het o.a. gaan over de Burn-out van de cliënt, gebrek aan controle, stress of een ‘corona-eenzaamheid’

En daarna: “ik wil hier zo snel mogelijk weer van af!”

Duidelijke taal en heel begrijpelijk!

En tussen de regels door zegt men stiekem óók nog iets anders: “Ik wil zo snel mogelijk van dit probleem af en daarom wil ik er niet zo bij stilstaan.”

En dáár gaat het nou mis.

We willen door, we willen snel, we willen resultaat. En alles het liefst eergisteren af, zodat we veel meters kunnen maken. Heel herkenbaar toch?. Ook ik zelf ben niet het toonbeeld van geduld (zeker niet als je mijn kinderen spreekt). Ik denk wel eens dat ik juist al mijn kennis van mindfulness met vallen en opstaan vergaard heb, omdát ik zo ongeduldig ben.

Zo ben ik opgegroeid in een grote mannenfamilie. Jawel, het allerlaatste kleinkind was een meisje. Tadaa, dat ben ik dus! Met nog vier broers boven mij hadden mijn vader en moeder genoeg te doen. Even rustig niks doen zat er bij ons niet bij. Dus heb ik ‘lekker veel doen’, ‘ff oplossen’ en ook goed mijn best doen’ met de paplepel meegekregen.

Geen controle meer

Het was dan ook ‘walk your talk’ voor mij.toen ik na een auto-ongeluk in 2009 opnieuw moest leren praten en focussen. Ik snapte niets meer van tijd en kon niet meer plannen. Ik vertrok op tijdstippen dat ik moest aankomen. Ik kon alle input van de wereld niet meer verwerken. En zodoende kon ik als gescheiden moeder niet meer voor mijn twee kinderen zorgen. Ik had destijds geen controle meer. Ik kon niets ‘ff zelf doen’ en niks ‘ff oplossen’. En op dat punt in mijn leven wilde ik ècht niet zijn.

De Sleutel

Maar iedere keer als ik accepteerde dat ik was waar ik was en me daar ternauwernood bij neerlegde, ging het weer iets beter met me. Op het moment dat ik overmoedig dacht mijn genezing te kunnen orkestreren, bleef genezing uit. En langzaam (en ongeduldig) leerde ik mijn les. Niet wetende dat dit later bij veel van klanten ook zo’n hekel punt zou zijn! We willen namelijk graag snel oplossen! En juist omdat je snel wil oplossen, voelt het tegennatuurlijk om even bij je probleem stil te staan. Maar daar ligt nou juist de sleutel.

Begin bij punt A

Als je met de bus reist, kun je pas op je bestemming (punt B) aankomen wanneer je opstapt op de eerste halte (punt A). En dat opstappen in A is: je probleem erkennen. Om daarna pas via een route bij B aan te komen.
Als je even stilstaat bij je probleem en erkent dat het er is, stop je met vechten tegen het bestaan ervan. Je ontspant als je niet meer vecht. En het is nu nèt die ontspanning die maakt dat je creatiever wordt en daarna beter kunt focussen op de oplossing.

Dit geldt voor problemen op je werk en ook voor problemen die je bij jezelf tegen komt.

“Dus ik hoef alleen maar te erkennen dat ik een probleem heb?” vroeg mijn cliënt.

“Ja”, zei ik. “Zo simpel is het, daar begint het snelle oplossen”.

Wil je ervaren hoe dat erkennen nu precies bij jou werkt? Bekijk hier mijn 8 sessies traject of meld je aan voor een gratis intake gesprek

06 28 67 63 19